Wasplaats de Sprunk

Naam
Wasplaats de Sprunk, Sprunk betekent (water)sprong, dat wil zeggen een spontane bron.

Bouwjaar
Wanneer het eerste bouwwerk van de Sprunk werd gebouwd is niet bekend. Het huidige bouwwerk dateert uit 1870. Later is er een overkapping overheen gebouwd, ook hiervan is het eerste bouwjaar niet bekend.
Vermoedelijk is de huidige overkapping gebouwd in de 19e eeuw.

Vroeger tot nu
In het verre verleden konden de inwoners van Baarlo bij diverse waterbronnen prima water krijgen en in de winter was er altijd stromend water. In het bassin van de Sprunk wordt het water opgevangen met een overloop naar de Kwistbeek.
Vanaf het begin van de 19e eeuw kreeg de Sprunk de functie van dorpswas-plaats, met er omheen de bleek, een grasveld om het wasgoed te bleken.
Om de wasplaats (de sprunk) te beschermen tegen o.a. stof afkomstig van de boerenkarren op de zandweg die graan naar de nabij gelegen watermolen brachten, werd een overkapping over de wasplaats gebouwd. Deze overkapping werd ook gebouwd boven de staanplaatsen van de wassende vrouwen zodat ze bij regenweer droog stonden. Wanneer de 1e overkapping werd geplaatst is niet bekend. Tot begin jaren vijftig van de afgelopen eeuw werd er nog sporadisch gewassen. Daarna was elk huis in de Baarlose dorpskom aangesloten op de waterleiding.

Meer informatie
Vanaf de Middeleeuwen werd deze waterpoel gebruikt als drenkplaats voor het vee, dat in kudde op de "gemene" beemden en uiterwaarden van de Maas had gegraasd en 's avonds met hun scheper naar het dorp terugkeerde.
Toen de Sprunk de functie van wasplaats kreeg kwamen de vrouwen uit het dorp met kruiwagens en manden vol wasgoed om de was te doen. Dat het belangrijkste dorpsnieuws dan bijgepraat werd was vanzelfsprekend.

Op de 3e zondag in juli organiseert VVV Baarlo een historische wasdemonstratie. Erg leuk om te bekijken!

Internetbureau Vis.nl