Kasteel de Erp

Naam
Kasteel D’Erp. Oorspronkelijk werd dit kasteel Huys Baerlo of kasteel De Borcht genoemd. De naam d'Erp is ontleend aan de laatste adellijke familie die het kasteel bewoonde.

Bouwjaar
Het kasteel is oorspronkelijk een oude burcht die rond 1200 gebouwd is.

1e eigenaar
De burcht (de Borcht) werd als eerste bewoond door Gerard van Baerle.

Vroeger tot nu
Dit versterkte Huys werd in 1388 verkocht aan Jacob van Montfort.
Na de familie van Eyll zijn de families van Bierens en van Erp de belangrijkste bezitters geweest. De laatste adellijke bewoners van de familie van Erp verlaten in 1914 het kasteel, maar houden het wel in eigendom. In 1961 koopt de gemeente het sterk vervallen kasteel.

Bijbehorende gebouwen
Tot het kasteel behoorde vroeger de Molen van Baarlo. Dit is een watermolen die in 1977 is gerestaureerd en weer maalvaardig is en regelmatig draaiend te zien is.

Renoveringen, verbouwing, bijbouwing
Omstreeks 1200 werd het eerste kasteel op deze plek gebouwd.
Sybert III van Eyll herbouwde het kasteel in 1590 en in 1974 werd het gebouw volledig gerestaureerd door de gemeente Maasbree.

Meer informatie
Kasteel de Erp heeft een bewogen geschiedenis gehad met onder andere belegeringen door Willem van Oranje en zijn zoon Frederik Hendrik. In 1543 bezoekt Karel V het kasteel en in 1572 plunderen de Geuzen de vesting en steken deze 5 jaar later in brand.

Tegenwoordig
Het kasteel wordt nu particulier bewoond. Voorheen was een deel van het gebouw in gebruik als ambtswoning van de burgemeester van Maasbree. In het andere gedeelte was een expositieruimte waar regelmatig tentoonstellingen werden gehouden.

Internetbureau Vis.nl