Agenda

maa 20 mei 2019 t/m woe 20 mei 2020 tijdens openingstijden

Het Wereldpaviljoen Steyl is uitgebreid met een belevingscentrum Ghana. Nieuw is de VR experience. Je stapt in een bus en beleeft een reis door Ghana. Vervolgens kom je in een dorp en zet je een Virtual Reality bril op. Vanaf dat moment beleef je het leven van de Ghanese mensen in een dorp, zie je kinderen water halen bij een put of een balletje trappen, loop je op de markt of zit je ineens in een school. De beleving is alsof je er zelf rondloopt. Verderop stap je in een gammel bootje, zet de VR-bril op en onderga de boottocht die bootvluchtelingen maken. Het belevingscentrum Ghana is onderdeel van het Wereldpaviljoen. Daar is ook een belevingscentrum Nicaragua. En voordat binnen bent stap je in een echte Fokker 50 en vlieg je naar een andere wereld. Het Wereldpaviljoen is ervaren, beleven en doen voor jong en oud.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

VR experience in het Wereldpaviljoen Steyllees meer..
zon 1 september 2019 t/m don 31 december 2020 tijdens de openingstijden van de bibliotheek

De expositie is in de onderverdieping van de Gennepse bibliotheek en is tijdens de openingstijden van de bibliotheek gratis te bezichtigen. De tentoonstelling geeft een indruk van de opmerkelijke oorlogsgeschiedenis van de Top van Noord-Limburg. De bewoners zagen de luchtlandingen van operatie Market Garden in sept. 1944 bij Groesbeek, maar men werd niet bevrijd. De bewoners werden door de Duitse bezetter gedwongen tot evacuatie. De hele top van Limburg werd frontgebied. Tijdens hun afwezigheid vond operatie Veritable plaats, de laatste grote veldslag aan het westelijk front. Teruggekeerd uit de evacuatie trof men huis en haard zwaar beschadigd en geplunderd aan. De moeizame wederopbouw startte. In de periode sept. 2019 t/m mei 2020 zijn in de Kenniskeuken W.O. II diverse speciale tijdelijke exposities te bezichtigen, zoals ‘Vliegtuigcrashes W.O. II in Noord-Limburg’. Veel bezienswaardigheden treft men ook in het mooie landschap aan. Deze kan men ontdekken via de Martinustoren-Bevrijdingsroutes van het vlakbij gelegen bezoekerscentrum Martinustoren, de enige toren aan de Maas tussen Mook en Roermond die W.O. II overleefde.

Adres: Kenniskeuken W.O. II, Ellen Hoffmanplein 2, 6591 CP Gennep.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

Expositie Kenniskeuken W.O. IIlees meer..
zon 1 september 2019 t/m don 31 december 2020

De Gennepse Martinustoren is de enige kerktoren tussen Roermond en Mook, dichtbij de Maas, die WO II overleefde. Deze rijksmonumentale toren is tegenwoordig een bezoekerscentrum en maakt de bijzondere W.O. II historie van de top van Noord – Limburg beleefbaar door de 7 Martinustoren Bevrijdingsroutes (5 fietsroutes en 3 wandelroutes). Deze kan men vanaf de website gratis downloaden.

De routes bevatten veel historisch foto- en filmmateriaal en 17 luisterplekken van de Liberation Route. De oude Martinustoren geeft uitzicht op de voormalige slagvelden van Operatie Market Garden en Operatie Veritable. De toren is het begin- en eindpunt van de meeste routes en is gratis te bezichtigen.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

De Martinustoren Bevrijdingsrouteslees meer..
vrij 18 oktober 2019 t/m zon 8 maart 2020

Rond de herdenking van 75 jaar vrijheid brengen het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam ‘Tekens van vrijheid’. Deze tentoonstelling toont indringende, grootse werken van kunstenaars en filmmakers die reflecteren op de verworven vrijheid na 1945.

Het besef van nieuwe vrijheid bracht bij beeldend kunstenaars ook herinneringen naar boven aan de voorgaande tijd van verdriet, beklemming en onderdrukking. De bezoeker wordt meegenomen in een rite de passage, van geweld en dood, maar ook van vrijheid en plezier, van angst en depressie naar een grenzeloos optimisme. De tentoonstelling roept een wereld van parallellen op tussen verleden en heden en toont een generatie-overschrijdende visie op vrijheid.

Tekens van vrijheid toont daarnaast niet één maar vier filmpremières! De documentaire die in de volksmond ‘de Puinfilm’ is gaan heten wordt in een nieuwe opstelling getoond. De film laat de dramatische situatie van Venlo zien na het bevrijdingsoffensief aan de Maas van oktober 1944 tot maart 1945. De tentoonstelling sluit af met een drietal korte films, waarin de filmmakers hun persoonlijke verhouding met vrijheid verbeelden.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

Tekens van vrijheidlees meer..
din 29 oktober 2019 t/m din 16 juni 2020

Basis cursus natuur
De IVN verenigingen van Peel en Maas (Helden, Meijel, Baarlo-Maasbree) organiseren gezamenlijk een natuurcursus voor de inwoners van de gemeente om de basiskennis over de natuur te vergroten. Onderwerpen als ecologie, vogels, flora, fauna, insecten, waterleven en landschap komen aan de orde. Van deze 7 onderwerpen wordt op een dinsdag de theorie gegeven en de daaropvolgende zondag wordt het onderwerp in de natuur behandeld.

De kosten voor de cursus zijn 30 Euro. De cursus start op dinsdag 29 oktober. De andere cursusdata zijn 10 december, 14 januari, 10 maart, 14 april, 12 mei en 16 juni in 2020. Met deze cursus leer je meer over biodiversiteit en het belang van de natuur in onze omgeving.

Aanmelden via: natuurcursus@ivnhelden.nl
Voor meer info kijk op de website.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

IVN natuurcursus voor inwoners Peel en Maaslees meer..
vrij 15 november 2019 t/m zon 1 maart 2020 vanaf 13.00 uur - 17.00 uur

In november is het 75 jaar geleden dat de dorpen van Peel en Maas bevrijd werden. In het kader van 75 jaar bevrijding is binnen de tentoonstelling veel aandacht voor de oorlog in de regio, persoonlijke en interactieve ooggetuigenverslagen en de razzia's. Daarnaast wordt op deze dag ook het nieuwe canonboek over de oorlog gepresenteerd.

In deze zinnenprikkelende tentoonstelling wordt in woord, beeld en geluid ingegaan op de Tweede Wereldoorlog in Peel en Maas. Van de Duitse inval, de lokale razzia’s, het verzet en de verwoestingen, tot de bevrijding van de regio, nu 75 jaar geleden. In de vernieuwde Deportatiekamer is veel aandacht voor de kerkrazzia. De bezoeker ervaart hier de beklemmende sfeer van het verblijf in een originele barak uit de Tweede Wereldoorlog. In beide ruimtes aangrijpende persoonlijke verhalen en objecten van ooggetuigen, achterblijvers en gedeporteerden. Middels interactieve panelen komt de bezoeker – letterlijk – oog in oog te staan met mensen die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt. Hun spannende, meeslepende en vaak dramatische vertellingen, worden geïllustreerd door enkele sprekende voorwerpen.

Gelijktijdig met de tentoonstelling, presenteert Museum Peel en Maas een aan de oorlog gewijd deel van de reeks ‘De historische canon van Peel en Maas’. In dit rijk geïllustreerde werk wordt dieper ingegaan op de Tweede Wereldoorlog in Peel en Maas. In de museumwinkel is dit boekje te koop voor slechts 5 euro. Daarnaast biedt het museum op 15 november gelegenheid aan de Heemkundevereniging Helden om de bijzondere WOII special, geheel gewijd aan de bevrijding, van het tijdschrift De Moennik te presenteren.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

WO II tentoonstelling in Museum Peel en Maaslees meer..
vrij 22 november 2019 t/m woe 30 december 2020

Dé kerstmarkt Düsseldorf bestaat eigenlijk niet. Düsseldorf combineert namelijk maar liefst zeven kerstmarkten, met ieder een eigen thema. Zij worden verbonden door de kerstverlichting en ligging, waardoor je als vanzelfsprekend van het ene naar het andere thema loopt. De kerstmarkten zijn allemaal opgebouwd rond de driehoek Königsallee, Schadowstrasse en oude binnenstad. De zeven thema’s bieden voor ieder wat wils. Zo kun je schaatsen op het Cornelius plein, de kerstsfeer in Düsseldorf bewonderen vanuit het reuzenrad op de Burgplatz of de traditionele kerstmarkt op het Schadowplein bezoeken.

Naast de zeven kerstmarkten kun je ook prima winkelen. De route langs de markten brengt je door het winkelhart van Düsseldorf. De stad biedt de Köningsallee, met grote internationale merken, en op de schadowstrasse vind je alternatieve warenhuizen en kleinere winkels. In de Oude winkelstad en Carlstad kun je je hart ophalen bij kleine winkeltjes, boetiekjes en lokale ontwerpers.

Om het overzicht te bewaren kun je je bezoek starten met een speciale kerstrondleiding. Deze kerstmarkt ligt op ongeveer 60 kilometer afstand van Venlo en is geopend op:

  • zondag t/m donderdag van 11.00 tot 20.00 uur
  • vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur

Foto's: Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH – U. OtteLees meer op liefdevoorlimburg.nl

Kerstmarkt Düsseldorflees meer..
zon 19 januari 2020 t/m zon 15 maart 2020

Museum de Kantfabriek wil een podium bieden voor ontwikkelingen op textielgebied. Daar hoort het tonen van afstudeerwerk bij van fashion- en textielstudenten van Nederlandse Kunstacademies. Maar ook prototypen en outfits van de Technische Universiteit Eindhoven en St Lucas Boxtel zijn producten van studenten en docenten die we graag willen tonen om de bezoeker mee te nemen in de (nabije) toekomst van de mode.

Gastcurator Marina Toeters – docent TU/e, initiator van by-wire.net en de Fashion Tech Farm in Eindhoven – haar collega’s en studenten onderzoeken nieuw textiel, productie technieken en maken sensorkleding met als doel om mode duurzamer en relevanter te maken. Van de volgende ontwerpers zijn outfits te zien: Annet Couwenberg, Daniëlle Ooms, Eva van der Born, Jori van der Kolk, Rachelle Kraal, Fabienne van der Weide, Jessica Joosse, Gail Kenning, Daisy van Loenhout, Bruna Goveia, Melissa Bonvie en Margreet de Kok.

Het project van Danielle Ooms bijvoorbeeld (zie bijgevoegde afbeelding) beoogt duurzame en circulaire mode te creëren. Het resultaat is een biologisch afbreekbaar materiaal op appelbasis; vergelijkbaar met leer, maar zonder een schadelijke invloed op de natuur. De bedoeling is om het verlangen naar de esthetiek en het gevoel van het materiaal en het kledingstuk te laten groeien, met als troef geen invloed op het milieu.

Mop-Up 3 laat afstudeerwerk zien van ARTEZ Arnhem, MAFAD Maastricht, AMFI Amsterdam, Willem de Kooning Rotterdam en van St. Lucas Boxtel. Deelnemers zijn Lisa Bisschop, Max Niereisel, Jolieke Kessels, Julina Vanille Bezold, Robin Cuppen, Kaylee Nieuwenhuizen, Ferry Schiffelers, Renee Augustinus, Laura Knüwer, Charlotte Kuilboer en Chloë Severien.

Qi, Julina Vanille Bezold, bijvoorbeeld (zie bijgevoegde afbeelding), grijpt terug op een deel van de oude Chinese Filosofie, het Chinese Wu Xing, wat staat voor de vijf elementen en vijf kleuren. De collectie bestaat dan ook uit vijf outfits. Door de directe toepassing van een ontwerpmanifest onderneemt Qi het experiment om verder te gaan dan trends. Omdat een lichaam een kledingstuk tot leven brengt, is de collectie geslachts- en leeftijdneutraal met een one-size-fits-most-aanpak en ook volledig biologisch afbreekbaar.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

Dubbelexpositie Mop-Up 3 - Innovatieve Modelees meer..
zon 1 maart 2020 van 20:15 tot 22:00

In de concertreeks Limburg Vrie neemt het Limburgs Fanfare Orkest je met speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde muziek en beeld mee op de tocht die de bevrijders 75 jaar geleden hebben afgelegd. In de voorstelling worden radio- en televisiebeelden van de bevrijding, destijds live uitgezonden door de BBC, verwerkt en daarmee belooft het een prikkelende ervaring voor de zintuigen te worden.

De winnaars van een door het LFO te organiseren interviewwedstrijd voor kinderen mogen vragen stellen aan nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Op deze manier wil het LFO het verleden en heden verbinden, zodat mensen begrijpen en onthouden wat angst, hoop, veiligheid en vrijheid betekent.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

Limburg Vrielees meer..
vrij 6 maart 2020 van 19:00 tot 22:00

Op 6 maart komt Tweede Wereldoorlog expert Marcel Hogenhuis voor de tweede maal naar het bezoekerscentrum Fort Sint Michael om een lezing te geven. Deze keer gaat het over de bevrijding van Venlo. Deze vond plaats op 1 maart 1944, destijds trokken de Amerikaanse soldaten Venlo binnen.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

Lezing Bevrijding Venlo door Marcel Hogenhuislees meer..
vrij 17 april 2020 van 18.30-22.00 uur
zat 18 april 2020 van 18.30-22.00 uur
zon 19 april 2020 van 18.30-22.00 uur

De Familie Van Wittenhorst nodigt U uit voor een diner op Kasteel Huys ter Horst, maar de avond krijgt een verrassende wending... De nieuwste activiteit op Kasteel Huys ter Horst: MOORDDINER. Een activiteit waarbij je bij binnenkomst meteen wordt meegenomen naar de Middeleeuwen. 

Tijdens een welkomstdrankje maak je kennis met de sfeer op het Kasteel. De sfeer wordt echter gespannen door mysterieuze gebeurtenissen. Laat je meeslepen in het spel en geniet ondertussen van een bourgondisch 3-gangen diner inclusief wijn, bier en/of frisdrank.

Wil jij weten wat er op het kasteel is gebeurd?
Reserveer dan snel je plaats want vol = vol !!

De kosten voor het moorddiner zijn € 60,00 p.p.
Dit bedrag is inclusief welkomstdrankje, een bourgondisch 3-gangen diner met drank (wijn, bier, fris) en een (toneel)spel waarbij je op zoek moet naar ... tja..dat zul je nog wel zien....

Enkele weetjes over het moorddiner:

  • geschikt voor leeftijd van 18+
  • er zijn per avond 30 plaatsen beschikbaar
  • er is een tafelindeling van 6 tafels van 5 personen
  • het menu van het bourgondisch diner staat reeds vast
  • indien vegetarisch gewenst, graag bij reservering vermelden
  • helaas kunnen we geen rekening houden met gluten/allergenen

Voor reserveringen en overige vragen kunt u een mailtje sturen naar: moorddiner@kasteelhuysterhorst.nlLees meer op liefdevoorlimburg.nl

Moorddiner Kasteel Huys Ter Horstlees meer..
zat 25 april 2020 t/m zon 26 april 2020

Op 25 en 26 april 2020 vindt in Venlo de eerste editie plaats van VenloFietst. Tijdens dit evenement zijn er 6 speciale fietsroutes georganiseerd, verdeeld over twee dagen. Dit zijn de bedrijven teambuilding rit, de familierit, de studenten- en scholierenrit, de tourrit voor gevorderden, de rolstoelfiets-en handfietsrit en de scootmobielrit.

De organisatie wil het gebruik van de fiets graag stimuleren en daarom staat VenloFietst in het teken van gezamenlijkheid, gezelligheid en gezondheid. Kom ook een fijne dag genieten van de natuur, het landschap, cultuur, historie en wetenswaardigheden. Er is geen sprake van een tijdscompetitie, maar er zit wel een vrijblijvend wedstrijdelement in voor de liefhebbers. Die kunnen daarmee onder andere een gratis fiets winnen. Op het fietsplein aan de haven staan kraampjes en stands, die inspelen op beweging, gezondheid en fietsveiligheid. Voor de innerlijke mens staat een keur aan verrassingen te wachten.

Deelnemers kunnen zich vanaf 18 november 2019 online inschrijven via www.venlofietst.nl.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

VenloFietstlees meer..
din 19 mei 2020 t/m vrij 22 mei 2020 09:00

Kom vier dagen fietsen door het mooie Maasduinengebied en geniet iedere dag van routes van 40 of 60 kilometer, die telkens starten vanuit Arcen. Diegene die vier dagen hebben meegefietst en zodoende alle stempels hebben verzameld, ontvangen een verrassing in de vorm van asperges.

De routes voeren langs aspergevelden, door bossen, heidevelden, de oevers van de Maas en natuurlijk door de pittoreske dorpjes waar Noord Limburg bekend om staat. Een van de stempelposten is Streekmuseum de Locht, het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum in Melderslo.

Op woensdag 20 mei en donderdag 21 mei is er om 16:00 uur een speciale rondleiding voor deelnemers aan de Asperge Fiets Vierdaagse door de Hertog Jan Brouwerij van Arcen en door Graanbranderij de IJsvogel in Arcen. De rondleidingen kunnen bij de start gereserveerd worden.

Wanneer u zich inschrijft voor 1 mei 2020 ontvangt U € 2,00 korting op het inschrijfgeld voor 4 dagen.Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

Asperge Fiets Vierdaagse Arcenlees meer..
zon 19 juli 2020 t/m din 21 juli 2020

In het weekend van 19 t/m 21 juli a.s. organiseert de Stichting Oldtimers Haler voor de vijfde keer demo-ritten met klassieke motoren. Het wegcircuit ligt in landelijke omgeving en bedraagt 1,6 km. Er wordt in alle motorklassen gereden, inclusief de spectaculaire zijspan én de vorig jaar gestarte Rookie-klasse.

Op het evenemententerrein naast Isidoorstraat 16 kunnen toeschouwers niet alleen de motoren in actie zien, maar ook het rennerskwartier bezoeken, andere bijzondere oldtimers bewonderen in de expo-tent, genieten van een hapje en een drankje én 's avonds van muziek. Op vrijdagavond wordt net als vorig jaar een oldtimerparade gehouden over het oorspronkelijke circuit Ell-Hunsel-Haler. Bekijk het volledige programma.

Nieuw dit jaar: Endurance rit

Elk jaar probeert de organisatie een nieuw element toe te voegen aan dit evenement. Dit jaar is dat de Endurance rit: "De 2 uur van Haler". Dit is een uithoudingsrit voor de motoren. 25 teams (1 motor + 2 rijders + 1 mecaniciën zullen gedurende 2 uur over het wegcircuit rijden, met als doel met de klassieke racemotor de twee uur vol te maken. "De 2 uur van Haler" worden gehouden op zaterdag 20 juli van 18.30 tot 20.30 uur.

Historische parade

Op vrijdagavond wordt voor de derde keer een tocht over het oorspronkelijke circuit uit 1938-39 georganiseerd: de stoet oldtimer motoren en andere olldtimer voertuigen vertrekt vanaf het feestterrein naar Ell, waar de officiële motorkeuring en startsein wordt gegeven. Dan vervolgt de stoet zich via Hunsel (met een stop op het plein) terug naar Haler, waar een feestelijke avond wacht met muziek. Deelname aan de parade met een oldtimer motor of auto staat open voor voertuigen die voldoet aan de eisen en alleen na opgave. (meer informatie).Lees meer op liefdevoorlimburg.nl

TT Haler 2020lees meer..
Internetbureau Vis.nl